Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Serif MoviePlus X5 – πλήρες review


Πανίσχυρο και πλήρες χαρακτηριστικών πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο, το MoviePlus X5 διαθέτει πολλούς "άσους" στο μανίκι του.

Το να επιχειρήσει κάποιος να αγοράσει software επεξεργασίας βίντεο στην εποχή μας αποδεικνύεται μια περίπλοκη διαδικασία, μιας και μπορείτε να καταλήξετε με ένα πρόγραμμα που τελικά θα αποδειχθεί δύσχρηστο. Αυτό συμβαίνει σίγουρα σε περιπτώσεις όπως το Sony Vegas Movie Studio HD Platinum 10, το οποίο, αν και αξεπέραστο σε δυνατότητες, απευθύνεται σε… δυνατούς λύτες. Από την άλλη πλευρά, το MoviePlus X5 της Serif, υποτίθεται πως προσφέρει έναν πιο βατό τρόπο για την παραγωγή ποιοτικών οικιακών ταινιών.
Έχοντας αυτό κατά νου, το κεντρικό παράθυρο του προγράμματος διαθέτει ένα πλαίσιο How To, μόνιμα εγκατεστημένο δίπλα στο πλαίσιο Preview, ενώ το βασικό μενού προσφέρει άμεση πρόσβαση με ένα κλικ σε ένα σύνολο από χρήσιμα tips. Τα project samples είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα, επιδεικνύοντας το πώς να επιτύχετε εξελιγμένα εφέ όπως τα tilt-shift και chroma key. Επίσης, εμφανίζουν σημειώσεις στο ίδιο το βίντεο, επεξηγώντας το τι ακριβώς συμβαίνει.
Στην ευχρηστία συνεισφέρει εξάλλου και η ταχύτατη ανταπόκριση του MoviePlus. Τα controls του timeline αποκρίνονται άμεσα –σε αντίθεση με τις αργές επιδόσεις άλλων προγραμμάτων επεξεργασίας βίντεο, όπως το Cyberlink PowerDirector- ενώ η ομαλότητα της προεπισκόπησης είναι επίσης ικανοποιητική.
Όπως και με το video editor της Sony, μπορείτε να ρυθμίσετε την ποικιλία της προεπισκόπησης για ταιριάζει στο hardware που διαθέτετε, και εφόσον και αυτό δεν είναι αρκετό, το MoviePlus προσφέρει επίσης δυνατότητα proxy editing. Με τη βοήθεια του χαρακτηριστικού αυτού, είναι δυνατόν να μετατρέψετε απαιτητικά AVCHD clips σε χαμηλότερης ανάλυσης αρχεία στοbackground για ομαλότερη επεξεργασία, ενώ για το τελικό output, τοsoftware τα επαναφέρει στην αρχική, υψηλή ποιότητά τους.
Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει πως οι χρήστες με μετρίων δυνατοτήτωνlaptops και PCs, θα μπορούν να επεξεργάζονται και να προεπισκοπούν απλά πρότζεκτ με ομαλό τρόπο. Πρόκειται για ένα πλεονέκτημα στο οποίο αξίζει να σταθούμε, ιδίως αφού το MoviePlus έχει να προσφέρει πληθώρα ισχυρών εργαλείων, όπως image stabilisation, chroma key, χρωματική διόρθωση,maskinglevels και μείωση θορύβου, όλα στην ίδια εργαλειοθήκη, παράλληλα με ένα σύνολο από transitions, εφέ κειμένου και επιλογές για DVD/Blu-ray authoring.
Τα εφέ είναι σε γενικές γραμμές πολύ καλά. Το image stabilisation είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, όπως και η μείωση θορύβου, αν και θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με το τελευταίο, μιας και η "επιθετική" χρήση του μπορεί να παραμορφώσει μεγάλα μπλοκ από παρόμοια χρώματα.
Ο πλούτος των εφέ και των φίλτρων προσδίδει στο software έναν βαθμό περιπλοκότητας, ο οποίος ίσως δεν συνάδει με τη διακηρυγμένη πρόθεση του software περί ευκολίας χρήσης. Το καθένα εφέ συνοδεύεται από τη δική του παλέτα διαμορφούμενων παραμέτρων, οι περισσότερες από τις οποίες πιθανόν να μπερδέψουν τον πρωτόπειρο χρήστη.
Εκτός αυτού, το timeline, αν και αποκρίνεται άμεσα, δείχνει δυσκίνητο αφότου ξεκινήσετε να εφαρμόζετε εφέ. Το πρόβλημα εμφανίζεται κυρίως στην ποσότητα χώρου στην οθόνη, την οποία καταλαμβάνει το κάθε track. Μιας και δεν μπορείτε να κάνετε κάθετο zoom στο timeline, υπάρχει ένα όριο στην ποσότητα χρήσιμων πληροφοριών που μπορείτε να χωρέσετε στην οθόνη.
Συμπερασματικά, το MoviePlus X5 αφήνει θετικές εντυπώσεις, καθότι επιτυγχάνει εξαίρετα αποτελέσματα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από όσους δεν διαθέτουν PCs ή laptops αιχμής όσον αφορά τις επιδόσεις τους. Ως μειονέκτημα θα μπορούσαμε να καταλογίσουμε το γεγονός πως τελικά το MoviePlus X5 δεν είναι τόσο απλό στη χρήση για τον πρωτόπειρο όσο η Serifθα ήθελε, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό για πιο εξοικειωμένους χρήστες.

ΔΙΑΘΕΣΗ: Άνοδος, 210-9717016
ΤΙΜΗ: €82,
4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου