Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Η Electronic Arts αγοράζει την PopCap για 1+ δις δολάρια


PopCap Logo
Η Electronic Arts ιδρύθηκε το 1982 από τον Trip Hawkins αφού ο Don Valentine της Sequoia Capitalτον έπεισε να παραιτηθεί από την Apple. Για την ιστορία, τότε ο Trip Hawkins ήταν Director of Product Marketing στην εταιρία που, μελλοντικά, άλλαξε ολοκληρωτικά την μουσική βιομηχανία. Σε αυτά τα 30 χρόνια, η Electronic Arts εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής video games παγκοσμίως και μας έχει χαρίσει τίτλους όπως το Sim City, το Fifa, το Need For Speed και το Battlefield.

Όμως, είναι κοινό μυστικό ότι η εταιρία του Trip Hawkins δεν τα καταφέρνει εξίσου καλά στο mobile και social gaming, δύο μορφές gaming στις οποίες κυριαρχεί, σχεδόν ολοκληρωτικά, η Zynga. Εξάλλου, αυτός ήταν και ο λόγος που πριν 1.5 περίπου χρόνο, τον Νοέμβριο του 2009, πραγματοποιήθηκε και η εξαγορά της Playfish. Τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται καθώς ετοιμάζεται το Sims Social, η Facebook έκδοση του γνωστού σε όλους μας, Sims.
Αυτό όμως δεν αρκεί στην Electronic Arts. Σύμφωνα με την φημολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες, βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά της PopCap. Και αν το όνομα PopCap δεν σας λέει κάτι, θα σας πω ότι είναι η εταιρία που έχει δημουργήσει μερικά από τα πιο επιτυχημένα casual games όπως το Plants vs. Zombies, το Bejeweled, το Peggle και το Zuma. Από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η προσφορά της Electronic Arts ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Αν αναλογιστούμε ότι η PopCap, με την βοήθεια και τα κεφάλαια της Electronic Arts, μπορεί να ανταγωνιστεί ευθέως την Zynga, τότε η προσφορά μοιάζει.. μικρή. Ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι τα κέρδη της Zynga για το 2010 ανήλθαν στα 630 εκατομμύρια δολάρια. Βέβαια, οι άνθρωποι της PopCap ξέρουν πολύ καλύτερα από εμένα αν αυτή η προσφορά ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της εταιρίας τους και στις δυνατότητες των μηχανικών τους..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου