Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Στην Apple η πατέντα για την capacitive


Τελικά η Apple κατόρθωσε να κατοχυρώσει την πατέντα για την capacitive touchscreen, την οποία εισήγαγε στο αρχικό iPhone, μετά από τρία χρόνια.

Η πατέντα αυτή, ουσιαστικά προσφέρει στην Apple δικαιώματα σχετικά με τη multitouch οθόνη και τα finger gestures που χρησιμοποιούνται στα iPhone, iPad και iPod προϊόντα της.
Αυτό σημαίνει πως οι κατασκευαστές ανταγωνιστικών touchscreenπροϊόντων θα πρέπει να… κινητοποιήσουν τους δικηγόρους τους, μιας και ηApple μπορεί πλέον να κινηθεί εναντίον τους για δικαιώματα χρήσης,copyright κ.ο.κ.
Ο Florian Mueller, γνωστός blogger που ασχολείται με νομικά θέματα δήλωσε: "Η πατέντα αυτή καλύπτει μια συγκεκριμένη λειτουργία, χωρίς την οποία θα είναι δύσκολο να δημιουργήσει κάποιος ένα ανταγωνιστικόsmartphone. Εκτός και εάν καταστεί ανενεργή η πατέντα αυτή, θα επιτρέπει στην Apple να εμποδίσει τον ανταγωνισμό και να τρομοκρατεί τους ανταγωνιστές."
Η απόφαση αυτή μπορεί εξάλλου να σημαίνει το τέλος του pinch-to-zoom στο browsing σε οποιοδήποτε handset (εκτός και εάν αυτό είναι Apple), μιας και η πατέντα πολύ συγκεκριμένα καλύπτει τα smartphones που κάνουν χρήση των δακτύλων για το χειρισμό μιας web page.
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι όλα "μαύρα" για τους ανταγωνιστές τηςApple – έχουν ακόμα περιθώρια κινήσεων, εκτός και εάν κοπιάρουν εντελώς το interface της Apple.
Όπως εξηγεί το Mueller "Θα πρέπει να δούμε την πατέντα αυτή, υπό τη λογική πως θα μπορεί η Apple να κινηθεί νομικά, μόνο εφόσον μια άλλη εταιρεία κάνει χρήση της τεχνολογίας στο σύνολό της – θα πρέπει όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά να αντιστοιχούν επακριβώς".
Το θέμα είναι πλέον τι θα κάνει η Apple με τη νέα αυτή εξουσία που της προσφέρεται. Ας ελπίσουμε πως θα τη χρησιμοποιήσει για καλό σκοπό και όχι για να "πνίξει" τον ανταγωνισμό στον τομέα των smartphones.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου