Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Κλειστό το YouTube Videoclub στο rooted Android



Έχετε «ξεκλειδώσει» το βασισμένο-σε-Android smartphone ή tablet σας; Το τίμημα για την «ελευθερία» της συσκευής σας είναι η πρόσβαση στο… YouTube Movies!

Αν και για την ώρα μόνο το Xoom tablet της Motorola, με το νέο Android 3.1 Honeycomb, έχει πρόσβαση στην υπηρεσία YouTube Movies της Google, σύντομα αυτή θα είναι προσβάσιμη από περισσότερες mobile συσκευές – τουλάχιστον, «από περισσότερες mobile συσκευές που θα βασίζονται σε μια σχετικά νέα έκδοση του Android». Αρκεί να μην «είναι rooted», αυτό που λέμε «ξεκλείδωτες», διότι τότε η πρόσβαση στην υπηρεσία θα εμποδίζεται από την ίδια τη Google.

Από ό,τι φαίνεται, ο λόγος εντοπίζεται στα «δικαιώματα» και τις «άδειες χρήσης» των ίδιων των ταινιών: η Google δεν θα μπορούσε να αφήσει εντελώς «ελεύθερη» (και «ανεξέλεγκτη») την πρόσβαση στην υπηρεσία, της οποίας αρκετές ταινίες διατίθενται «εμπορικά», «προς ενοικίαση» και συνοδεύονται από κάποιο κόστος. Η «ανεξέλεγκτη» πρόσβαση θα μπορούσε να αποτελέσει «πάτημα» και για όσους θα ήθελαν να βρουν ένα τρόπο να κατεβάσουν τις ταινίες δίχως κόστος, αφού σε μια «rooted» συσκευή θα ήταν δυνατή η εκτέλεση εφαρμογών που θα αναλάμβαναν να παρακάμψουν τις όποιες «ασφαλιστικές δικλείδες» της υπηρεσίας για να παράσχουν απεριόριστη πρόσβαση σε αυτήν.

Το περίεργο με την προσέγγιση της Google είναι πως το ίδιο «ξεκλείδωτο» μπορεί να θεωρηθεί εξαρχής το… Linux στα τυπικά PCs, σε οποιαδήποτε μορφή του (στο οποίο βασίζεται το Android). Έχοντας αυτό κατά νου, είναι λογικό να αναρωτηθεί κανείς «τι σκοπεύει να κάνει η Google με αυτό;», αφού, πάντα θεωρητικά, και στα PCs με Linux θα μπορούσε να εκτελέσει κανείς «μη εγκεκριμένο λογισμικό» για να «κλέψει ταινίες» από την υπηρεσία της. Θα απαγορευτεί η πρόσβαση στο YouTube Movies και… στο Linux;

Επιπλέον, μάλλον αξίζει να αναφερθεί πως παραπλήσιες υπηρεσίες, όπως οι iTunes και Netflix, που επίσης παρέχουν πρόσβαση σε «ταινίες που διατίθενται εμπορικά», συνεχίζουν να είναι προσβάσιμες και σε «rooted» συσκευές, κάνοντας την κατά τα άλλα «open» Google την πρώτη που επιχειρεί να «κλειδώσει» την πρόσβαση σε κάποιου είδους «media» όταν μια συσκευή «είναι ξεκλείδωτη»
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου