Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Προς πώληση τα κλεμμένα δεδομένα του PlayStation Network


Σύμφωνα με διάφορους ερευνητές ασφαλείας, τα δεδομένα που κλάπηκαν από το PlayStation Network της Sony ήδη διατίθενται προς πώληση – μαζί με τα πλήρη στοιχεία πιστωτικών καρτών.

Αρχικά, η Sony ανέφερε πως οι hackers που κατάφεραν να «τρυπώσουν» στο PlayStation Network «ίσως» είχαν «πάρει στα χέρια τους» τα στοιχεία κάποιων χρηστών του δικτύου – το «πόσα», «ποια» και «πόσων χρηστών» είχε αφεθεί να… αιωρείται. Από ό,τι φαίνεται τώρα, όμως, μάλλον οι κακόβουλοι hackers φρόντισαν να αντιγράψουν την πλήρη βάση δεδομένων των χρηστών του PlayStation Network, την οποία και, σύμφωνα με ό,τι ισχυρίζονται ερευνητές ασφαλείας, μόλις έχουν… «ανεβάσει προς πώληση» σε διάφορα «υπόγεια» sites και forum.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως ανάμεσα στα υπόλοιπα στοιχεία βρίσκονται όχι μόνο και οι αριθμοί των πιστωτικών καρτών των χρηστών, πιθανότητα που είχε αναφερθεί και αρχικά, αλλά και οι κωδικοί CVV τους ("Κωδικός Επικύρωσης -κατόχου της- Κάρτας", "Card Verification Value"), που καθιστούν δυνατή -σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία της βάσης δεδομένων, όπως Ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις και emails- την άμεση χρήση τους για δικτυακές αγορές!

Στις περισσότερες περιπτώσεις online αγορών, ο κωδικός CVV παραμένει, πάντα, ένας προσωπικός, απόρρητος κωδικός, που παραμένει «στα χέρια του χρήστη» και δεν αποθηκεύεται ποτέ στα πραγματικά ασφαλή sites. Όποτε ολοκληρώνει μια αγορά με την πιστωτική του κάρτα, ο κάτοχος της «επιβεβαιώνει πως του ανήκει» ακριβώς με τη χρήση αυτού του μικρού, πρόσθετου κωδικού.

Από ό,τι φαίνεται, για να είναι δυνατές οι αγορές μέσω του PlayStation Store χωρίς να… σκοτίζονται οι χρήστες της κονσόλας/του δικτύου της Sony προσπαθώντας να θυμηθούν ή αναζητώντας τον κωδικό CVV τους, η Sony τον κρατούσε και αυτόν αποθηκευμένο μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία κάθε χρήστη – έτσι, ήταν εφικτές οι αγορές «περιεχόμενου» απλά επιλέγοντας το.

Τώρα λοιπόν, οι hackers του PlayStation Network δεν έχουν απλά στα χέρια τους «στοιχεία που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν για περαιτέρω απάτες», όπως εικαζόταν αρχικά, αλλά όλα όσα χρειάζονται για να… αρχίσουν «να χρεώνουν» άμεσα τους λογαριασμούς όλων όσων είχαν καταχωρήσει τα στοιχεία τους στο PlayStation Network!
Η σημαντική είδηση, όμως, είναι πως αυτό έγινε ορατό όταν, σύμφωνα με διάφορους ερευνητές ασφαλείας, εμφανίστηκαν και οι πρώτες… αγγελίες για πώληση τμήματος της βάσης δεδομένων! Σύμφωνα με αυτούς, οι hackers έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν αγοραστές, ζητώντας ως αντίτιμο περίπου 100.000 δολάρια, ενώ λέγεται πως πριν προβούν στην αγγελία πώλησης των στοιχείων σε τρίτους, επιχείρησαν πρώτα να τα ξαναπουλήσουν στην ίδια τη Sony.

Όπως και να έχει, αφού μέχρι τώρα λίγοι έχουν δει πραγματικά τα κλεμμένα στοιχεία, μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν αν, όντως, ισχύουν όλα τα παραπάνω. Αρκετοί, όμως, ήδη σπεύδουν να ακυρώσουν τις πιστωτικές τους κάρτες και να αλλάξουν τους κωδικούς τους, με τη –σωστή- λογική πως «αν περιμένουν μέχρι να αποκαλυφθεί το ποια στοιχεία βρέθηκαν πραγματικά στα χέρια τρίτων, ίσως τότε να είναι πολύ αργά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου