Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Black box και στα αυτοκίνητα


car crash
Τα μαύρα κουτιά των αεροπλάνων σίγουρα τα ξέρετε. Είναι αυτές οι (πορτοκαλί) συσκευές που υπάρχουν σε όλα τα αεροσκάφη και καταγράφουν όλα τα δεδομένα ενός αεροπορικού συμβάντος. Ακόμα και αν το αεροπλάνο πέσει και καταστραφεί ολοσχερώς, τα μαύρα κουτιά παραμένουν άθικτα και δίνουν στους ειδικούς τις επιπλέον πληροφορίες που χρειάζονται για να καταλάβουν τι έφταιξε. Στην Αμερική ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαθίσταται σε κάθε νέο αυτοκίνητο ένα παρόμοιο black box.

Παρόλο που τίποτα δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμα, η Εθνική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Αυτοκινητόδρομων των ΗΠΑ (National Highway Traffic Safety Administration) θα προτείνει μέχρι το τέλος του 2011, την υποχρεωτική εγκατάσταση τέτοιων συσκευών καταγραφής συμβάντων σε όλα τα καινούρια αυτοκίνητα.
Πάντως, αξίζει να τονίσουμε ότι ήδη πολλά στοιχεία καταγράφονται στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου όπως οι φορές που έχει ξεπεράσει τον κόφτη ο κινητήρας, τις μέγιστες θερμοκρασίες λαδιού, το τελευταίο service και την υψηλότερη ταχύτητα. Στοιχεία που είναι ικανά να θέσουν το αυτοκίνητο εκτός εγγύησης αλλά έχει πρόσβαση σε αυτά μόνο ο κατασκευαστής. Αν, εν τέλει, εγκατασταθούν τα black boxes και στα αυτοκίνητα, τότε τα δεδομένα που θα καταγράφονται θα είναι διαθέσιμα στην αστυνομία, στις ασφαλιστικές εταιρίες αλλά και στους κατασκευαστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου