Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Hello Taxibeat, η εμπειρία του ταξί λίγο διαφορετική


Αν κινείστε μεταξύ Twitter και Facebook και θεωρείτε τον εαυτό σας early adopter, πιθανώς να έχετε ακούσει -εδώ και λίγες ημέρες- για μια νέα ελληνική startup η οποία φιλοδοξεί να αλλάξει την αγορά των taxi στη χώρα μας. Ο λόγος για το Taxibeat, ένα υποστηριζόμενο από το Openfund startup, το οποίο έκανε επίσημη πρεμιέρα τη περασμένη Τετάρτη και έχει ήδη καταφέρει να “σκαρφαλώσει” στις πρώτες θέσεις των Top Apps του ελληνικού App Store. Η ιδέα πίσω από το Taxibeat είναι απλή και παρουσιάζει ομοιότητες με το UberCab, μιας startup από San Francisco η οποία μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση ύψους 11 εκατ. δολαρίων.
Για να επιστρέψουμε στο Taxibeat, ξεκινάμε με το δεδομένο πως ο χρήστης/πελάτης ψάχνει ταξί. Μπαίνει στο Taxibeat και αφού η εφαρμογή βρει το ακριβές του στίγμα, έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει  τα ταξί τα οποία βρίσκονται κοντά του, ακόμα και αν δεν τα βλέπει. Σημαντικές είναι οι πληροφορίες που παίρνει ο χρήστης κατά την αναζήτηση, καθώς μπορεί να επιλέξει τον οδηγό του με βάση το όχημα που οδηγεί αλλά και τη βαθμολογία που έχει λάβει από άλλους χρήστες της υπηρεσίας. Εφόσον ολοκληρώσετε με επιτυχία τη διαδρομή σας, θα έχετε και εσείς τη δυνατότητα βαθμολόγησης του οδηγού ενώ η χρήση του Taxibeat δεν έχει κάποια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τον καταναλωτή. Ο οδηγός είναι αυτός χρεώνεται με 0,49 Ευρώ ανά κούρσα μέσω του Taxibeat, χωρίς κάποια άλλη δέσμευση ή κρυφή χρέωση όπως εξηγεί η υπηρεσία.
Τις τελευταίες δύο ημέρες προσπάθησα, χωρίς επιτυχία, να χρησιμοποιήσω το Taxibeat καθώς τη στιγμή που έκανα την αναζήτηση δεν υπήρχε κάποιος οδηγός του “στόλου” του Taxibeat στη περιοχή που βρισκόμουν (Κηφισιά και Αμπελόκηποι). Το παραπάνω δεδομένο πάντως δεν αποτελεί έκπληξη, θεωρώ λογικό τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του το Taxibeat να αντιμετωπίσει παρόμοια ή άλλου είδους προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με την “εκπαίδευση” οδηγών και χρηστών στη λογική της υπηρεσίας. Το μεγάλο στοίχημα του Taxibeat, αλλά και των περισσοτέρων startups, είναι να μπορέσει να “σταθεί” με ικανοποιητικό τρόπο τους πρώτους δύο με τρεις μήνες της ζωής του. Αν καταφέρει μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο να ικανοποιήσει οδηγούς και πελάτες, το μέλλον θα φαντάζει αισιόδοξο. Όπως ανακοινώθηκε κατά τη χθεσινή ημέρα, το Taxibeat θα είναι μέχρι τα μέσα Ιουλίου διαθέσιμο και για Andoid ενώ στα επόμενα πλάνα της startup είναι η επέκταση της και στη Θεσσαλονίκη. Η ιδρυτική του ομάδα αποτελείται από τους Νίκο ΔρανδάκηΝίκο Δραμηλάκη και Κωστή Σακκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου