Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ο υπερυπολογιστής Cray XK6 χρησιμοποιεί x86 AMD CPUs


Ο υπερυπολογιστής Cray XK6 χρησιμοποιεί x86 AMD CPUs
O καινούριος υβριδικός supercomputer της Cray έχει όνομα «Cray XK6» και είναι ήδη ετοιμοπαράδοτος. Ο XK5 χρησιμοποιεί AMD x86 processors από την σειρά Operton 6200 (Interlagos core) που έχουν 16 πυρήνες έκαστος.
Το OS που τρέχει είναι μια διανομή Linux της Cray, ειδικά προσαρμοσμένη στο σύστημα.
Ο «Cray XK6» χαρακτηρίζεται ως υβριδικός διότι τους Operton 6200 τους βοηθάνε και οι επεξεργαστές γραφικών nVidia Tesla 20-Series κι έτσι ο Cray XK5 φτάνει την επεξεργαστική ισχύ των 50 petaflops. Ένα petaflop είναι ένα τετράκις εκατομμύρια operations per second.
Ο Cray XK6 χαρακτηρίζεται ως υπερυπολογιστής «γενικού σκοπού» και είναι ο πρώτος του είδους του που χρησιμοποιεί το GPU μαζί με το CPU για υπολογισμούς.
O πρώτος πελάτης της Cray που παρήγγειλε έναν XK6 supercomputer είναι το Ελβετικό Εθνικό Supercomputing Center.
Στο σύστημα θα ανατεθούν μετεωρολογικές προβλέψεις, κλιματολογικές εξομοιώσεις, πειραματική φαρμακευτική, μαθηματικοί υπολογισμοί κ.α.
Η XK6 θα κυμαίνονται από $ 500.000 και $ 1 εκατ. και είναι μια ακόμη απόδειξη του πόσο μεγάλο ρόλο θα μπορούσαν να παίζουν οι GPU στους υπολογιστές μας αν αποφασίσουμε να τους δώσουμε κι άλλα καθήκοντα έξω από την κλασσική επεξεργασία γραφικών στα παιχνίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου