Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

nVidia Optimus, τεχνολογία για την αυτόματη εναλλαγή γραφικών


nVidia Optimus, τεχνολογία  για την αυτόματη εναλλαγή γραφικών
Η nVidia έχει το δικό της κύκλωμα για την αυτόματη εναλλαγή γραφικών, το ονομάζει Optimus και δουλεύει σε όλους τους Sandy Bridge υπολογιστές.
Η επίσημη παρουσίαση της νέας αυτής τεχνολογίας θα γίνει στην επερχόμενη Computex.
Το nVidia Optimus, πρακτικά, είναι αντίπαλος του Virtu της LucidLogix και αυτή τη στιγμή κανένα από τα δυο δεν είναι διαθέσιμα στην λιανική.
Όμως η διάθεση του Virtu δεν θα αργήσει αφού έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι διαθέσιμο από την 8η Μαΐου έως την 11η Μαΐου μαζί με την επίσημη κυκλοφορία του Intel Z68 chipset.
H desktop version του Optimus θα παρουσιαστεί επίσημα στην Computex και σύμφωνα με τις προδιαγραφές, θα δουλεύει σε οποιαδήποτε μητρική που βασίζεται στα H67, H67 και Z68 chisets αρκεί να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία έξοδο εικόνας. Η Gigabyte για παράδειγμα έχει Z68 motherboards χωρίς εξόδους οθόνης αλλά η nVidia Optimus δεν εχει προβλημα με αυτό.
Η τεχνολογία Optimus εφαρμόζεται στα LGA1155 desktops συστήματα και επιτρέπει την αυτόματη εναλλαγή από τον CPU-integrated graphics core στηνδιακριτή VGA που έχετε επάνω στο μηχάνημά σας ανάλογα με τις απαιτήσεις σας σε ισχύ.
Το τελικό κέρδος από την χρήση τέτοιων τεχνολογιών είναι ότι έχουμε όλη την ισχύ μιας δυνατής κάρτας γραφικών όταν την χρειαζόμαστε και από την άλλη έχουμε μέγιστη οικονομία, χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, χαμηλά επίπεδα θορύβου και χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας όταν το σύστημά μας λειτουργεί με τον πυρήνα που βρίσκεται μέσα σε κάθε Sandy bridge επεξεργαστή.
Η nVidia αναφέρει ότι η τεχνολογία της είναι εύκολη, δεν απαιτεί καμία προσαρμογή στο υπάρχον hardware και φυσικά δεν έχει κόστος στους κατασκευαστές motherboardς σε αντίθεση με την Virtu που ο κάθε κατασκευαστής πρέπει να πληρώσει ένα μικρό ποσό στην LucidLogix.
Η τεχνολογία Optimus θα εφαρμόζεται μόνο όταν το σύστημα είναι εξοπλισμένο με κάρτα της nVidia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου