Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Νέο Google Docs στο Android


Επιτέλους, η Google αποφάσισε να διαθέσει μια εκδοχή των Google Docs ειδικά για τα κινητά με Android – και αν και σίγουρα απέχει από το ιδανικό, είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα.

Από την πρώτη εμφάνιση του Android και μέχρι σήμερα, πάρα πολλοί χρήστες απορούσαν «γιατί η Google δεν έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή γραφείου για αυτό», αφού η ίδια… τύχαινε και δημιουργός της δημοφιλέστερης online σουίτας γραφείου, του Google Docs. Ή, έστω, μια «πακεταρισμένη» και «πιο φιλική με τις μικρές οθόνες αφής των smartphones» εκδοχή της. Αντί αυτού, η Google έδειχνε να… πυροβολεί τον εαυτό της στο πόδι, με το Google Docs να μην παρουσιάζεται καν μέσω του browser των smartphones με Android! Αργότερα η προβολή των Google Docs έγινε εφικτή, στις νεότερες εκδόσεις του Android και των browsers του, μα… όχι και η επεξεργασία τους – και η Google εξακολουθούσε να δείχνει σαν να μην ενδιαφέρεται για μια τόσο σημαντική δυνατότητα. Οι κάτοχοι Android αναγκάζονταν να βασιστούν είτε σε υπερβολικά απλές λύσεις λήψεως σημειώσεων και οργάνωσης tasks και projects, είτε να καταφύγουν σε λίγες, περιορισμένες και εμπορικά διαθέσιμες λύσεις τρίτων που επίσης απείχαν από το ιδανικό. Μέχρι τώρα.

Μόλις χθες η Google αποφάσισε να «κάνει την έκπληξη», διαθέτοντας μια εφαρμογή που αναλαμβάνει να δώσει πρόσβαση στις δυνατότητες της σουίτας Google Docs μέσω οποιουδήποτε smartphone με Android. Και η αλήθεια είναι πως η νέα της εφαρμογή, καλούμενη απλά «Docs», είναι καλοσχεδιασμένη, απλή στη χρήση, με «καθαρό» και οργανωμένο περιβάλλον. Θεωρητικά, οι κάτοχοι Android, επιτέλους, απέκτησαν τη δική τους «επίσημη σουίτα γραφείου». Πρακτικά, τα πράγματα απέχουν λίγο από το ιδανικό.

Το Docs δείχνει να είναι περισσότερο μια «πύλη» προς το «δικτυακό» Google Docs από ό,τι μια «standalone», «ανεξάρτητη» εφαρμογή. Ναι μεν μέσω αυτού έχει κανείς πρόσβαση σε κείμενα, παρουσιάσεις, γενικά, «στα έγγραφα του Google Docs», αλλά η διαδικασία της επεξεργασίας τους είναι πανομοιότυπη με ό,τι βλέπαμε μέχρι σήμερα στο Android: δεν υπάρχουν δυνατότητες και λειτουργίες που να παραπέμπουν σε «ολοκληρωμένη εφαρμογή επεξεργασίας Χ», όπου «Χ» ένα έγγραφο, ένα λογιστικό φύλλο, μια παρουσίαση, ένα… οτιδήποτε! Το Docs μοιάζει περισσότερο με έναν πλήρη και ευέλικτο «viewer» εγγράφων, με κάποιες στοιχειώδεις δυνατότητες επεξεργασίας, και όχι με αυτό που θα λέγαμε «σουίτα γραφείου».

Όπως και να έχει, όμως, έστω και έτσι, αποτελεί μια πολύ καλή πρώτη προσπάθεια, και σίγουρα θα εξελιχθεί στο κοντινό μέλλον. Για την ώρα, είναι αρκετό για να καλύψει ένα σημαντικό κενό που υπήρχε στο Android, και αισιοδοξούμε πως στο κοντινό μέλλον θα εξελιχθεί αρκετά ώστε να μετατραπεί σε μια πραγματικά βιώσιμη λύση «γραφείου εν κινήσει».

Μπορείτε να το βρείτε στο επίσημο market του Android,
 με ένα κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου