Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Το πρώτο κενό ασφαλείας στο Google+

Οι χρήστες ανακάλυψαν το πρώτο κενό ασφαλείας στο Google+, στο χαρακτηριστικόreshare, το οποίο μπορεί να κοινοποιήσει κάποια ιδιωτικά posts κατά λάθος.


Όσοι ξεκίνησαν να κάνουν χρήση του Google+ ή σκοπεύουν να ξεκινήσουν τώρα, θα έχουν ακούσει για το χαρακτηριστικό +Circles, το οποίο επιτρέπει στους φίλους να οργανώνονται σε διαφορετικά groups και στο καθένα από αυτά να ανατίθενται διαφορετικές πληροφορίες, όπως τα status updatesκ.ο.κ.
Αν και το χαρακτηριστικό αυτό δουλεύει εξαιρετικά, παρατηρήθηκε ένα ενδιαφέρον loophole (κατά την κοινή ορολογία του χώρου). Κάνοντας χρήση της επιλογής reshare στα posts, παρόμοια με το retweet στο Twitter, οι χρήστες μπορούν να κοινοποιήσουν τα ιδιωτικά posts άλλων χρηστών, εκούσια ή ακούσια, στους φίλους τους.
Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα private posts να καταλήξουν στοpublic domain χωρίς τη συγκατάθεση του poster. Ακόμα χειρότερα, αυτό τοloophole δεν αφορά μόνο στα status updates αλλά και σε όποιο περιεχόμενο μοιράζονται οι χρήστες, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και βίντεο – μιας και δεν υπάρχει τρόπος να απενεργοποιήσετε τα posts από το να γίνονται reshare, δεν υπάρχει ουσιαστικά τρόπος να ελέγξετε κατά πόσον το περιεχόμενο θα πέσει σε λάθος χέρια.
Η Google αναγνώρισε το πρόβλημα και ισχυρίζεται πως το Google+ είναι ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, με πολύ περιορισμένο αριθμό χρηστών. Φυσικά, η Google θα πρέπει να κάνει χρήση πολύ πιο αυστηρών ελέγχων απορρήτου, παρόμοιων με αυτών του Facebook, ώστε να αποτρέψει τέτοιου είδους ατυχήματα από το να συμβούν.
Η απλότητα και η ευχρηστία που χαρακτηρίζει τα προϊόντα της Google δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται "ελαφρά τη καρδία" ζητήματα ασφαλείας.
Μέχρι τότε, απλά βεβαιωθείτε πως θα ακολουθήσετε τον πλέον βασικόonline κανόνα: εφόσον δεν επιθυμείτε να γνωρίζουν οι περισσότεροι τι θα ποστάρετε, σκεφτείτε το διπλά προτού το ανεβάσετε. Σε τελικά ανάλυση, τοInternet δεν είναι το καταλληλότερο μέρος για να μοιραστείτε προσωπικά σας δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου