Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

AMD FX Bulldozer CPU εναντίων Intel Core i7-990X

AMD FX Bulldozer CPU εναντίων Intel Core i7-990X
Η soft-pedia αναφέρει ότι ένα τσέχικο δημοσίευμα έδωσε τα πρώτα αποτελέσματα benchmark τα οποία συγκρίνουν τους επερχόμενους υψηλών επιδόσεων Bulldozer FX της AMD με την τρέχουσα ναυαρχίδα της Intel, τον εξαπύρηνο Core i7-990X.
Τα συγκριτικά benchmarks περιλαμβάνονται σε ένα review για το AMD 990FX chipset το οποίο δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την ιστοσελίδα PCTuning.
Και οι δύο επεξεργαστές που περιλαμβάνονται στη δοκιμή ήταν overclocked στα 4GHz και είχαν συνδεθεί με δύο Nvidia GeForce GTX 580 κάρτες γραφικών σε SLI, προκειμένου να εκτιμήσουν τις επιδόσεις τους στο παιχνίδι. Κρίνοντας από τα αποτελέσματα των δύο συστημάτων φαίνεται να αποδίδουν με παρόμοιο τρόπο, εκτός από μερικές περιπτώσεις στις οποίες η πλατφόρμα της Intel έχει το προβάδισμα. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει σε λίγα παιχνίδια, δηλαδή το DiRT 2, το HAWX 2 και το Resident Evil 5, και τα αποτελέσματα είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο.
Ρίχνοντας μια ματιά στο benchmark, πρέπει να έχουμε κατά νου το γεγονός ότι η CPU που χρησιμοποιείται στον Bulldozer δεν είναι η τελική έκδοση αλλά ένα(ES) Engineering Sample, πράγμα που σημαίνει ότι οι CPU που θα διατεθούν τελικά στην λιανική, ίσως διαθέτουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην απόδοση έναντι αυτών που δοκιμάστηκαν εδώ.
Υπάρχει επίσης το θέμα των οδηγών, η πλατφόρμα της AMD δοκιμάστηκε με την Nvidia 275.36 beta έκδοση μιας και η Nvidia δεν έχει κυκλοφορήσει τον τελικό SLI-enabled driver για AMD 900-series chipsets.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα σχέδια της AMD, ο Bulldozer θα χρησιμοποιήσει μια νέα προσέγγιση που βασίζεται σε μια σπονδυλωτή αρχιτεκτονική. Κάθε module περιλαμβάνει δύο πυρήνες επεξεργασίας, καθώς και άλλα στοιχεία, και αυτά μπορεί να συνδεθούν μαζί για να σχηματίσουν επεξεργαστές με έως και οκτώ πυρήνες.
Τα πρώτα τσιπ που βασίζονται στην αρχιτεκτονική αυτή αναμένονταν να φτάσουν τον Ιούνιο και είχαν στόχο την αγορά desktop, αλλά στην φετινή έκθεση Computex η AMD ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι Zambezi FX επεξεργαστές δεν θα φτάσουν πριν τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 2011.
Το μεγάλο πρόβλημα με αυτές τις δοκιμές είναι ότι εξαρτώνται πάρα πολύ από την κάρτα γραφικών με ανάλυση 2560x1600, με 8xAA κ.λ.π. Οι δοκιμές θα πρέπει να ήταν σε χαμηλότερες αναλύσεις, ώστε να δημιουργείται εξάρτηση του CPU και αντικειμενικά να βλέπαμε πόσο ισχυρός είναι ο επεξεργαστής στην πραγματικότητα.
Αλλά αυτά έχουμε για την ώρα, ο χρόνος θα δείξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου