Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Τα Mac OS X συμπλήρωσαν 10 χρόνια ζωής


Τα Mac OS X συμπλήρωσαν 10 χρόνια ζωής
Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του 10ου έτους ζωής του λειτουργικού Mac OS X. Το OS X πέρασε πολλά όλα αυτά τα χρόνια - εγκατέλειψε την αρχιτεκτονική PowerPC, υιοθέτησε την αντίστοιχη της Intel, σταμάτησε την υποστήριξη των Classics apps και απέκτησε μία εντελώς νέα εμφάνιση, με χιλιάδες νέα χαρακτηριστικά, εφαρμογές, υπηρεσίες και utilies.

Mac OS X 10.0 "Cheetax"
Το πρώτο Mac OS κυκλοφόρησε πριν από πολύ καιρό και συγκεκριμένα το 1984, ενώ το Mac OS X κυκλοφόρησε επίσημα στις 24 Μαρτίου 2001. Σήμερα, περιμένουμε ήδη με ανυπομονησία την επόμενη σημαντική έκδοση - το Lion, το οποίο θα δημιουργήσει επιτέλους μία γέφυρα μεταξύ της φορητής πλατφόρμας του iOS και της desktop έκδοσης του OS X.
Όλες οι εκδόσεις του Mac OS X δανείζονται τα ονόματα τους από μεγάλα αιλουροειδή - Cheetah, Puma, Jaguar, Panther, Tiger, Leopard, Snow Leopard και Lion.
Εδώ λοιπόν μπορείτε να δείτε μερικά screenshots που δείχνουν την εξέλιξη του Mac OS X με το πέρασμα του χρόνου:

Mac OS X 10.1 Puma

Mac OS X 10.3 Panther

Mac OS X 10.5 Leopard
Το τελευταίο Mac OS X - 10.7 Lion - αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτό το καλοκαίρι. Θα ενσωματώνει υποστήριξη TRIM για τους SSD (που περιλαμβάνεται ήδη στην τελευταία έκδοση του καινούριου MacBook Air), νέα εμφάνιση, ενοποιημένο Expose, Spaces και Dashboard σε Launchpad, πλήρους οθόνης App mode (εφόσον η εφαρμογή το υποστηρίζει), εφαρμογές όμοιες με του iOS με autosave όταν κλείνουν, νέα gestures και scrolling πολλαπλής αφής και πολλά ακόμα νέα χαρακτηριστικά.

Mac OS X 10.7 Lion
Η νέα έκδοση θα σταματήσει την υποστήριξη Rosetta για τις Classic apps και για την Front Row app. Επίσης, δεν θα διατίθεται με προεγκατεστημένα τα Java και Flash, αλλά φυσικά θα μπορείτε να τα εγκαταστήσετε αν θέλετε.
Αν και δεν ξέρουμε ακόμα που σκοπεύει το Mac OS X και τα Macs, υποθέτουμε ότι η Apple προετοιμάζει ένα laptop με οθόνη αφής - έναν συνδυασμό μεταξύ του iPad και του MacBook. Το μόνο πράγμα που είναι σίγουρο είναι ότι η Apple έχει ένα σχέδιο (μέχρι τώρα αρκετά επιτυχημένο) και ένα καθαρό όραμα για το μέλλον των προϊόντων και του λογισμικού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου