Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Η Google μας ξεναγεί για πρώτη φορά στα Data Centers της !


Google αποφάσισε να μας ξεναγήσει στις καταπληκτικές εγκαταστάσεις της και το κάνει με τον καλύτερο τρόπο.
Όλα αυτά τα χρόνια η Google διατηρούσε σαν επτασφράγιστο μυστικό τις εγκαταστάσεις των data centers που διατηρεί αλλά όπως φαίνεται κάτι τους άλλαξε την γνώμη και δημοσίευσαν εικόνες από το εσωτερικό όχι βέβαια όλων αλλά οκτώ κέντρων διαχείρισης δεδομένων.
Δημιουργήθηκε μια ειδική ιστοσελίδα όπου παρουσιάζονται πάρα πολλές εικόνες με επεξήγηση, εκεί μπορούμε να δούμε ότι χρειάζεται για την επεξεργασία των αιτημάτων αναζήτησης στο διαδίκτυο, την προβολή βίντεο κλιπ στο Youtube και την διανομή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για εκατομμύρια ανθρώπους.
Ξεκινά η ξενάγηση λοιπόν, κάτω από κάθε φωτογραφία υπάρχει και μια επεξήγηση σύμφωνα με την Google.
Το κέντρο δεδομένων στο Douglas County της Georgia λίγο έξω από την Atlanta.
Αυτή η μαζική κεραία λαμβάνει τα σήματα για την πρόσβαση στην μονάδα δεδομένων η οποία τα μεταφέρει μέσω οπτικών ινών σε κατοικημένα σπίτια σε όλο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη κεραία είναι επίσης η κύρια πηγή του σήματος για τις εκατοντάδες των τηλεοπτικών καναλιών που συνθέτουν την υπηρεσία Google TV μέσω οπτικών ινών.
Το κέντρο δεδομένων Bluffs είναι εγκατεστημένο σε έναν χώρο 115.000 τετραγωνικών μέτρων.
Τα μπλε LEDs για αυτή τη σειρά των servers υποδεικνύουν πως τα πάντα λειτουργούν ομαλά. Χρησιμοποιούνται LEDs επειδή είναι ενεργειακά αποδοτικά, μακράς διαρκείας και φωτεινά.
Πλαστικές κουρτίνες κρέμονται σε ένα δωμάτιο στο εσωτερικό δίκτυο του Bluffs στο κέντρο δεδομένων. Εξυπηρετούν στην συγκράτηση του κρύο αέρα που βγαίνει από το πάτωμα, διατηρώντας παράλληλα τον ζεστό αέρα έξω.
Η τεχνικός της Google προσπαθεί να διαγνώσει μια υπερθέρμανση ενός CPU.
Αυτοί οι πολύχρωμοι σωλήνες είναι υπεύθυνοι για την μεταφορά του νερού μέσα και έξω από κέντρο δεδομένων στο Όρεγκον . Οι μπλε σωλήνες παρέχουν κρύο νερό και οι κόκκινοι σωλήνες επιστρέφουν το ζεστό νερό πίσω να ψυχθεί.
Μια εναέρια άποψη ενός από τα συστήματα ψύξης, όπου θαλασσινό νερό από τον Κόλπο της Φινλανδίας δροσίζει το κέντρο δεδομένων που διαθέτει η Google στην περιοχή.
Πανοραμική άποψη πάνω από το δάπεδο στο Council Bluffs στην Αϊόβα, η κλίμακα του κέντρου δεδομένων εκεί αρχίζει να παίρνει μορφή. Τεράστιοι δοκοί χάλυβα υποστηρίζουν τη δομή και βοηθούν στην διανομή ενέργειας.
Κάθε ένα από τα ράφια στους server έχει τέσσερις διακόπτες που συνδέονται με ένα καλώδιο διαφορετικού χρώματος. Αυτά τα χρώματα χρησιμοποιούνται με την ίδια λογική σε όλο το κέντρο δεδομένων έτσι ώστε να γνωρίζουν ποια θα αντικατασταθούν σε περίπτωση δυσλειτουργίας.
Οποιαδήποτε περίπτωση προκύψει με απώλεια δεδομένων, υπάρχουν όλα σε Back up. Ένα μέρος των αντιγράφων ασφαλείας πληροφοριών είναι σε αυτή την βιβλιοθήκη . Έχει ρομποτικούς βραχίονες (ορατοί στο τέλος του διαδρόμου), βοηθούν στην φόρτωση και εκφόρτωση ταινιών όταν θα χρειαστεί να έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Αυτός ο σταθμός ελέγχου παρακολουθεί γενικά την λειτουργικότητα του κτιρίου, αναλαμβάνει τις κλήσεις από το πεδίο και αναθέτει στους τεχνικούς τις επισκευές.
Περισσότερες εικόνες μπορείτε να απολαύσετε πατώντας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου