Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Όχι και σε άψογη "φόρμα" τα 28nm


Πολλαπλές πηγές που βρίσκονται κοντά σε κύκλους παραγωγής ισχυρίζονται ότι η μετάβαση στα 28nm είναι πιο περίπλοκη απ' ότι αναμενόταν.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia Jen-Hsun Huang Jensen είπε πρόσφατα στους επενδυτές ότι η μετάβαση στα 28nm εκτελείται καλύτερα από την μετάβαση στα 40nm, αλλά παρά το γεγονός αυτού του θετικού ισχυρισμό αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και τέλεια. Πολλαπλές πηγές που βρίσκονται κοντά σε κύκλους παραγωγής ισχυρίζονται ότι η μετάβαση στα 28nm είναι πιοπερίπλοκη απ' ότι αναμενόταν.
Στην ουσία τα 28nm γραφικά δεν θα είναι τόσο απλό θέμα και τα 28nm τσιπ κινητών το 2012 δεν θα έχουν μεγάλες αποδόσεις. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε ένα εργοστάσιο παραγωγής, τόσο η TSMC όσο και η GLOBALFOUNDRIES έχουν τα ίδια προβλήματα με την ορθή απόδοση των 28nm, με την έννοια ότι πιθανώς να επηρεαστούν τόσο η AMD όσο και η Nvidia.
Αυτό σημαίνει ότι τα τσιπ γραφικών θα έρθουν πολύ πιο αργά απ' ότι πολλοί ανέμεναν και ότι παρά την έναρξη της σειράς AMD Radeon HD 7000 αυτό το έτος, κατά πάσα πιθανότητα θα υποφέρουν από ελλείψεις για αρκετό καιρό. Αυτό είναι πιθανώς ένας από τους λόγους για τους οποίους η Nvidia θέλει να περιμένει λίγο με τα 28nm chips της, δεδομένου ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τα ίδια θέματα. Με όλα αυτά κατά νου, πραγματικά δεν θα πρέπει βιαστούμε να ονομάσουμε τη μετάβαση εύκολη.
Απλά θυμηθείτε ότι ολόκληρη βιομηχανία κινητών θα βασίζεται σε 28nm πυρήνες Cortex A9 το 2012 και ότι οι αποδόσεις και το κόστος κατασκευής θα παίξουν μεγάλο ρόλο στη μαζική διαθεσιμότητα αυτών των τσιπ.
Δυστυχώς για τις υπόλοιπες βιομηχανίες, η Intel κάνει πολύ ομαλότερες μεταβάσεις, αλλά υπάρχει επίσης και μια εξήγηση γι 'αυτό. Πηγές κοντά στην GloFo λένε ότι η Intel το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να βελτιστοποιήσει τη διαδικασία για τα τσιπ της Intel, ενώ η TSMC έχει να κάνει την εργασία αυτή για δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες πελάτες. Η GloFo έχει επίσης περισσότερους πελάτες εκτός της AMD και το να βελτιστοποιήσει 28nm για πολλούς άλλους εταίρους, δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση, τα 28nm αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο τρίμηνο, με τις Radeon HD 7000 της AMD. Η Nvidia θα ακολουθήσει στις αρχές του 1ου τριμήνου του 2012, ενώ κινητά τηλέφωνα και tablet chips αναμένονται λίγο αργότερα στο 2012. Η AMD θα παρουσιάσει τα πρώτα 28nm Krishna APUs κάποια στιγμή το επόμενο έτος, αλλά ακόμα δεν έχουμε ακριβή ημερομηνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η AMD πρωτοστάτησε στα 40nm GPUs με την HD 4770 τον Απρίλιο του 2009. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι 40nm GPUs θα εξακολουθήσουν να κυλούν στις γραμμές συναρμολόγησης για τρία χρόνια, χάρη σε ορισμένα θέματα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου