Δύσκολη περίοδο διανύει η παγκόσμια αγορά Bitcoins, του εικονικού, διαδικτυακού νομίσματος, έπειτα από αλλεπάλληλες πτώσεις της χρηματιστηριακής του αξίας αλλά και πρόσβαση σε λογαριασμούς χρηστών από επιτήδειους hackers. Θα μπορέσουν να ανακάμψουν τα Bitcoins ή μήπως πρόκειται για ακόμη μια μεγάλη «φούσκα» πού δεν άργησε να έρθει;
Κατ’αρχήν, για όσους δεν τυγχάνει να το γνωρίζουν, τα Bitcoins (ή BTCs) είναι ένα εικονικό νόμισμαπού δημιουργήθηκε το –όχι και τόσο μακρινό- 2009 με σκοπό την απεξάρτηση από την τύπωση χαρτονισμάτων και την κοπή κερμάτων, αλλά και τη διευκόλυνση των συναλλαγών μέσω του Διαδικτύου, αφού ουσιαστικά το Bitcoin θα είχε πραγματική αξία και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Όπερ και εγένετο: Τα Bitcoins άρχισαν να γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό και όσο περισσότεροι άρχιζαν να τα εμπορεύονται, τόσο μεγάλωνε η αξία τους.
Υπάρχουν 2 τρόποι απόκτησης BTCs. Ο πρώτος είναι ο απλός και δαπανηρός, η αγορά τους δηλαδή έναντι πραγματικών χρημάτων (δολλαρίων) στα 6-7 «χρηματιστήρια» (Bitcoin markets) πού υπάρχουν στο Διαδίκτυο. Ο δεύτερος είναι το BTC “mining”, η διαδικασία «εξόρυξης» νομισμάτων δηλαδή, πού γίνεται χρησιμοποιώντας hardware resources, όπως συμβαίνει και με το Folding@Home project για παράδειγμα. Ο χρήστης βάζει τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών του σε χρήση, προσφέροντας τους πόρους του συστήματός του, με αντάλλαγμα BTCs. Η όλη διαδικασία εμπεριέχει ένα βαθμό τύχης, αφού ο υπολογιστής επεξεργάζεται ορισμένα blocks δεδομένων, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να κρύβει ένα BTC, αλλά μπορεί και όχι! Τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα σίγουρα, λοιπόν, όμως πολλοί χρήστες καθημερινά αναλαμβάνουν χρέη “miner” και ανταμοίβονται με το νέο νόμισμα.
Μέχρι ένα σημείο, όλα έβαιναν καλώς, όταν και η ισοτιμία BTC/δολλαρίου ΗΠΑ είχε αγγίξει ακόμα και τα 30$/BTC, με την συνολική αξία της αγοράς να αποτιμάται σε πάνω από 130 εκατομμύρια δολλάρια και το νόμισμα να αντιμετωπίζεται σοβαρά από όλο και περισσότερους επιχειρηματίες (και όχι μόνο). Δυστυχώς, την περασμένη Δευτέρα εκλάπησαν από διάφορους λογαριασμούς χρηστών στο Mt.Gox, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του νομίσματος στον κόσμο, BTCs αξίας σχεδόν 8,75 εκατομμυρίων δολλαρίων. Η συνέχεια της ιστορίας θυμίζει ντόμινο, αφού μέσα σε λίγες ώρες ολόκληρη η βάση δεδομένων των 61.000 χρηστών του Mt.Gox, συμπεριλαμβανομένων των κωδικών τους φυσικά, εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο, αναγκάζοντας τους ιθύνοντες του χρηματιστηρίου να διακόψουν τη λειτουργία του, έστω προσωρινά. Με την ανακίνηση του ζητήματος αποκαλύφθηκε η ισχνή ασφάλεια πού προσφέρει το Mt.Gox στους χρήστες του και πως χάρη σε αυτήν ήταν τόσο εύκολο για τους εισβολείς να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τρίτων. Μέσα σε μία ώρα από την επίθεση, περίπου 100.000 BTCs πωλήθηκαν σε πολύ χαμηλη τιμή στο Mt.Gox, οδηγώντας την αξία του νομίσματος από 17,5 $/BTC σε μόλις 0.01 $/BTC. Οι παραπάνω εξελίξεις οδήγησαν στο προσωρινό κλείσιμο και άλλων BTC exchange markets, όπως του TradeHill, ώστε να αποφευχθούν επιπλέον κλοπές. Μέχρι στιγμής, όπως έχει ανακοινώσει το ίδιο το Mt.Gox στην κεντρική σελίδα του, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για επαναλειτουργία της υπηρεσίας το συντομότερο δυνατόν (με εμφανώς βελτιωμένα επίπεδα ασφαλείας), κάτι πού θα συμβεί μάλλον αύριο, Τρίτη.
Η πτώση της αξίας του Bitcoin την 20/6/2011
Και τώρα, τι; Για να κρίνουμε σφαιρικά τα δεδομένα αυτά, οφείλουμε να αναφέρουμε πως η τιμή των BTCs έχει γνωρίσει σημαντικές και απότομες διακυμάνσεις μέχρι σήμερα, κάτι πού σε συνδυασμό με τη μόλις 2 ετών ζωή του αλλά και το παιδαριώδες σφάλμα των υπευθύνων του Mt.Gox, μας οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: Τα Bitcoins είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο ζήτημα του εικονικού χρήματος, καθώς μέχρι στιγμής φανερώνει αρκετά πλεονέκτηματα, όπως την μη εξάρτηση από το τραπεζικό σύστημα, την σχετική ανωνυμία στις συναλλαγές με BTCs (αν και δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παράνομες αγορές) και αρκετά άλλα, όμως η ωρίμανση του συστήματος αυτού απέχει πολλά χρόνια ακόμη από τη σημερινή εποχή και θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με αρκετή δόση προσοχής. Η ιδέα του «εύκολου» κέρδους είναι πάντα ριζωμένη βαθιά στην ψυχοσύνθεσή μας και οτιδήποτε ή οποιοσδήποτε μας το υπόσχεται, σίγουρα κρύβει πολλές «παγίδες» για τους απρόσεκτους. Ίσως τα Bitcoins μας δείχνουν το μέλλον, ίσως κάποτε να γίνουν ισότιμο μέλος των έτερων νομισμάτων στις αγορές και οι early adopters τους να καταλήξουν εκατομμυριούχοι. Όμως μπορούν κάλλιστα να αποδειχθούν ακόμη μια «φούσκα» πού θα προξενήσει ζημιές εκατομμυρίων και σίγουρα πρέπει να θεμελιωθεί σε στέρεο έδαφος, ώστε να μην ταλαντεύεται με τόση ευκολία στο μέλλον. Σε κανέναν δεν αρέσει μια ασταθής και απρόβλεπτη οικονομική μονάδα και εκεί πρέπει να στοχεύσουν οι υποστηρικτές και δημιουργοί των BTCs…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου