Η Kaspersky Lab παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας Spam Reportγια τον Μάιο του 2011, όπου γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για τις απειλές στα online παιχνίδια.
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Η Kaspersky Lab παρουσιάζει την έκθεση Spam Report για το Μάιο του 2011. Σύμφωνα με την έκθεση, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο όγκος του spam αυξήθηκε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, αποτελώντας κατά μέσο όρο το 80,8% του συνόλου των απεσταλμένων email. Επίσης, παρατηρήθηκε μείωση στον αριθμό των μηνυμάτων phishing, ενώ ο αριθμός αναρτήσεων που περιείχαν κακόβουλα προγράμματα αυξήθηκε.
Η τρομοκρατία ως πρόσχημα εγκληματικών δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο
Το Μάιο, οι spammers χρησιμοποιούσαν επίκαιρα θέματα ώστε να εξαπατήσουν τους χρήστες. Πιο συγκεκριμένα, υπήρχε μια αύξηση στον αριθμό των μηνυμάτων που εντοπίστηκαν να εκμεταλλεύονται την είδηση του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Τα μηνύματα αυτά περιείχαν κακόβουλα αρχεία, καθώς και links που παρέπεμπαν σε νόμιμα προγράμματα payware. H είδηση του θανάτου του πιο γνωστού τρομοκράτη στον κόσμο χρησιμοποιήθηκε ακόμα και στα email των κυβερνοεγκληματιών που χρησιμοποιούσαν την απάτη “Nigerian Scam”. Το τέχνασμα που χρησιμοποίησαν στην προσπάθεια τους να αποσπάσουν χρήματα παρέμεινε το ίδιο. Οι απατεώνες ζητούσαν την κατάθεση ενός μικρού ποσού, με την υπόσχεση ότι θα επιστρεφόταν ένα αρκετά μεγαλύτερο ποσό στο μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντί για τις παραδοσιακές αιτήσεις για "βοήθεια", οι χρήστες απειλούνταν με ένα νέο είδος email, το οποίο τους ενημέρωνε ότι οι λογαριασμοί τους θα «παγώσουν» με το πρόσχημα ότι υπάρχουν υποψίες πως συνδέονται με τρομοκράτες.
Υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και πλαστά προγράμματα antivirus
Η Ρωσία κατέχει την κορυφή όσον αφορά στον όγκο των κακόβουλων προγραμμάτων που ανιχνεύτηκαν από προγράμματα antivirus και βρέθηκαν σε email. Οι ΗΠΑ, που στο παρελθόν κατείχαν την πρώτη θέση, κατατάσσονται τώρα δεύτερες. Η ποσότητα των «μολυσμένων» email που στάλθηκαν σε χρήστες της Αμερικής μειώθηκε κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό που κυκλοφόρησε μέσω email ήταν το Trojan-Spy πρόγραμμα Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen. Worms όπως το E-mail-Worm.Win32.Mydoom.m, το Email-Worm.Win32.Bagle.gt και το E-mail-Worm.Win32.NetSky.q παρέμειναν ψηλά στην κατάταξη, ενώ τα νεοεισερχόμενα κακόβουλα προγράμματα στη λίστα ήταν δύο Trojans της οικογένειας Trojan-Downloader.Win32.FraudLoad. Αυτός ο τύπος κακόβουλου προγράμματος εγκαθιστά πλαστά προγράμματα antivirus σε προσωπικούς υπολογιστές.
Τα Online παιχνίδια γίνονται πιο ελκυστικά για τους Phishers
Οι πιο σημαντικές αλλαγές παρατηρήθηκαν στις υπηρεσίες web, οι οποίες δέχθηκαν τις περισσότερες επιθέσεις από phishing emails. Το 4,67% του συνόλου των phishing emails είχαν ως σκοπό να αποσπάσουν κωδικούς πρόσβασης για το δημοφιλές δωρεάν online παιχνίδι RuneScape. Ως αποτέλεσμα, η πλατφόρμα αυτή έκανε το ντεμπούτο της στην πρώτη δεκάδα με τους πιο δημοφιλείς στόχους phishing. Μάλιστα, βρέθηκε κατευθείαν στην τρίτη θέση, αφήνοντας πίσω το World of Warcraft, το πιο δημοφιλές online παιχνίδι στον κόσμο.
Αυτή τη στιγμή, το RuneScape ενδιαφέρει τους κυβερνοεγκληματίες περισσότερο και από τα στοιχεία των χρηστών του Facebook. Ωστόσο, στην κορυφαία θέση της σχετικής κατάταξης παρέμεινε το σύστημα πληρωμής PayPal, για το οποίο παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση του αριθμού των phishing emails (άνοδος 23,28% σε σχέση με τα μεγέθη του Απριλίου 2011).
Η πλήρης έκδοση της Έκθεσης Spam για το Μάιο του 2011 είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση: http://www.securelist.com/en/analysis/204792179/Spam_in_May_2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου