Μπορεί τα solid state drives (SSDs) να γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή όσο περνάει ο καιρός, αυτό όμως δε σημαίνει ότι μετράμε αντίστροφα για την εξαφάνιση των σκληρών δίσκων. Οι επιστήμονες, μάλιστα, αναζητούννέες τεχνολογίες για τα "παραδοσιακά" αποθηκευτικά μέσα.
Ο Dr Steve Liddle από το Πανεπιστήμιο του Nottingham ερευνά αυτό τον καιρό τη δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων σεαπεμπλουτισμένο ουράνιο. Σύμφωνα με τον Dr Liddle, το απεμπλουτισμένο ουράνιο προσφέρεται για την αποθήκευση τεράστιας ποσότητας δεδομένων σε μικρό χώρο. Με άλλα λόγια, σε θεωρητικό επίπεδο, ένας σκληρός δίσκος από ουράνιο μπορεί να έχει τεράστια χωρητικότητα.
Ο κρίσιμος παράγοντας είναι η θερμοκρασία. Όσο το ουράνιο παραμένει κρύο, εμφανίζειπαραμαγνητικές ιδιότητες, δηλαδή γίνεται μαγνητικό όταν υπάρξει ένα εξωτερικό πεδίο. Σε αυτή την κατάσταση, είναι εφικτό να εγγράψει κανείς δεδομένα, ακριβώς όπως εγγράφονται στους σκληρούς δίσκους που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αν, όμως, περάσει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, χάνει τις παραμαγνητικές του ιδιότητες και άρα δε μπορεί να λειτουργήσει ως αποθηκευτικό μέσο. Ο Dr Liddle παραδέχεται ότι θα χρειαστεί ακόμη πολλή έρευνα μέχρι να κατασκευαστεί ένα σκληρός δίσκος από ουράνιο.
Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι υποπροϊόν της διαδικασίας εμπλουτισμού. Δεν είναι ραδιενεργό, αλλά έχει άτομα ουρανίου σε τεράστια πυκνότητα, εξ ου και η δυνατότητα αποθήκευσης πολλών δεδομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου