ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ
Τις νέες dual GPU κάρτες γραφικών των AMD καιNvidia τις περιμένουμε αρκετούς μήνες. Ήδη από τον Οκτώβριο που η AMD παρουσίασε τη σειρά HD 68XX, είχε δώσει ένα χρονοδιάγραμμα, δηλώνοντας πως μετά τους πυρήνες Barts[6870/6850] θα ακολουθούσαν οι Cayman[6970/6950], για να ολοκληρωθεί η γκάμα με τον πυρήνα Antilles [6990].
Αντίστοιχα σίγουροι ήμασταν πως όταν η Nvidia ανακοίνωσε την GTX 580 και τον πυρήναGF110 κάποια στιγμή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα βλέπαμε και μια έκδοση με δύο πυρήνες. Η Nvidia αποδείχτηκε πιο κρυψίνους για τις μελλοντικές της κάρτες και δεν ανακοίνωσε κάποιο roadmap.
Και μπορεί τελικά οι εκτιμήσεις και τα χρονοδιαγράμματα να έπεσαν λίγο έξω στις αρχικές τους εκτιμήσεις, όμως το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και πλέον οι δύο διεκδικητές του τίτλου για την ταχύτερη κάρτα γραφικών εδώ. Εμείς τις είχαμε αποκλειστικά στα PC Labsκαι τις υποβάλαμε σε εξαντλητικές μετρήσεις. Πριν, όμως, φτάσουμε στα νούμερα και τις επιδόσεις, ας τις γνωρίσουμε.
Στην κόκκινη γωνία: AMD Radeon HD 6990
H κορυφαία κάρτα της AMD συνδυάζει, όπως είναι αναμενόμενο, δύο πυρήνες Cayman Pro [6970] σε μία κάρτα, με τον κάθε πυρήνα να συνοδεύεται από 2GB μνήμης.
Aπό τον πίνακα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά γίνεται εμφανές πως μιλάμε για μια κάρτα με πραγματικά κτηνώδη ισχύ, για την οποία οι μηχανικοί της AMD έπρεπε να ξεπεράσουν διάφορους σχεδιαστικούς περιορισμούς που αφορούν στην κατανάλωση και τη θερμική σχεδίαση, ώστε να μην χαντακώσουν τις επιδόσεις.
Αν θυμάστε την HD 5970, η οποία ήταν η περσινή κορυφαία dual GPU κάρτα γραφικών τής εταιρείας, παρ’ όλο που χρησιμοποιούσε δύο πυρήνες HD 5870, οι χρονισμοί τους ήταν χαμηλότεροι, με την κάρτα τελικά να έχει περίπου παρόμοια απόδοση με δύο HD 5850 σε CrossFire. Ο λόγος για την επιλογή δεν ήταν παρά οι περιορισμοί του συστήματος ψύξης και της τροφοδοσίας της κάρτας, ώστε το τελικό προϊόν να είναι 100% αξιόπιστο.
Αυτή τη φορά, όμως, η AMD φαίνεται πως ήθελε να ξεπεράσει τον εαυτό της. Όπως μπορείτε να δείτε και από τις εικόνες, η HD 6990 διαθέτει ενισχυμένο σύστημα ψύξηςπου αποτελείται από δύο vapor chambers, κεντρικά τοποθετημένο ανεμιστήρα που συνολικά μπορεί να απάγει έως και 450W θερμότητας [o λόγος για αυτή την "υπερβολή" δικαιολογείται παρακάτω]. Ακόμα και η θερμική πάστα που έχει χρησιμοποιηθεί ανάμεσα στις GPU και το σύστημα ψύξης είναι ειδική για να επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή μεταφορά θερμότητας. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για θερμική πάστα αλλά για υλικό phase change ΤΙΜ [Thermal Interface Material] που αλλάζει φάση [από υγρό σε στερεό], ανάλογα με τη θερμοκρασία, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο έως και 8% καλύτερη μεταφορά θερμότητας σε σχέση με τις συμβατικές πάστες, πάντα σύμφωνα με την AMD.
Επιπλέον, και προκειμένου η AMD να διασφαλίσει ότι η κάρτα της θα λειτουργεί μέσα στις προβλεπόμενες προδιαγραφές κατανάλωσης, χωρίς όμως να θυσιάζεται η απόδοση, έχει επιστρατεύσει την τεχνολογία PowerTune, που γνωρίσαμε στις HD 69XX. Η εν λόγω τεχνολογία παρακολουθεί την κατανάλωση της κάρτας σε πραγματικό χρόνο και μόλις αντιληφθεί πως πάει να ξεπεράσει το TDP που έχει ορίσει η AMD, μειώνει τους χρονισμούς τόσο όσο είναι απαραίτητο ώστε η κάρτα γραφικών να παραμείνει εντός των ορίων.
Και έτσι επανερχόμαστε στην απορία που θέσαμε παραπάνω. Για ποιο λόγο χρειάζεται μια κάρτα γραφικών ένα τόσο ενισχυμένο σύστημα ψύξης, εφόσον έχει και δεσμοφύλακες που κρατούν την κατανάλωση σε συγκεκριμένα όρια; Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι οιπροδιαγραφές του PCI-SIG [PCI Express System Integrators] ορίζουν ότι η μέγιστη ισχύς που μπορεί να τραβήξει μια κάρτα γραφικών που χρησιμοποιεί το δίαυλο PCIe είναι το μέγιστο τα 300W [75W από το δίαυλο και από 75W από έναν 6-pin PCIe connector και 150W από ένα 8-pin PCIe connector], οπότε έχουμε και ένα δεύτερο όριο.
Από την άλλη, δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε κάρτες γραφικών οι οποίες σπάνε τις προδιαγραφές, χρησιμοποιώντας δύο 8-pin connectors για να ανεβάσουν τη μέγιστη προσλαμβάνουσα ισχύ στα 375W. Η HD 6990 δε θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει αυτή τη συνταγή. Ακόμα και έτσι όμως, ένα σύστημα ψύξης που μπορεί να χαλιναγωγήσει 450W φαίνεται υπερβολικό και over-engineered και δε ζούμε σε εποχές που οι εταιρείες ξοδεύουν περιττά χρήματα.
Παρ' όλο που η HD 6990 ορίζεται ως μια κάρτα με TDP 375W σε κανονική λειτουργία, η AMD έχει ακόμα έναν άσο στο μανίκι της. Αν παρατηρήσατε τις φωτογραφίες, τότε σίγουρα θα ξεχωρίσατε δίπλα στην υποδοχή του CrossFire connector ένα πολύ ύποπτο διακοπτάκι με δύο θέσεις: 1 και 2. Το διακόπτη αυτό η AMD τον ονομάζει AUSUM[Antilles Unlocking Switch for Uber Mode]. Τι κάνει, όμως, αυτός ο διακόπτης με το εξεζητημένο όνομα; Πολύ απλά φορτώνει ένα δεύτερο BIOS, που αυξάνει το ρεύμα των GPU και επιτρέπει τη λειτουργία τους σε υψηλότερους χρονισμούς, και συγκεκριμένα στα+50ΜΗz σε σχέση με την κανονική λειτουργία.
Σε αυτό το mode το TDP της κάρτας ανεβαίνει στα 450W, η τεχνολογία PowerTune απενεργοποιείται και οι φανατικοί overclockers θα μπορέσουν να αυξήσουν και άλλο την τάση [τόσο του πυρήνα όσο και της μνήμης], αυξάνοντας ανάλογα και τους χρονισμούς, στο κυνήγι του απόλυτου ρεκόρ. Φυσικά, μια τέτοια κίνηση –εκτός του ότι αυξάνει την κατανάλωση και τις επιδόσεις– γίνεται και με ρίσκο του κάθε αγοραστή. Ως γνωστόν, το overclocking δεν καλύπτεται από τις εγγυήσεις καμίας εταιρείας και για το λόγο αυτό οι κάρτες που θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο θα διαθέτουν ένα προειδοποιητικό αυτοκόλλητο στη δεύτερη θέση του διακόπτη, που θα ειδοποιεί τους κατόχους των HD 6990 πως η χρήση της κάρτας στο Uber Mode ακυρώνει την εγγύηση του προϊόντος σε περίπτωση βλάβης.
Αφήνοντας στην άκρη την κατανάλωση, το σχεδιασμό και τη λειτουργία των δύο BIOS [οι μετρήσεις θα έχουν πολλά να μας δείξουν γι' αυτά], η έλευση της HD 6990 συμπίπτει και με το ντεμπούτο δύο νέων χαρακτηριστικών. Το πρώτο αφορά στη γνωστή πλέον τεχνολογία Eyefinity της AMD που επιτρέπει στις κάρτες γραφικών της [τις ειδικές εκδόσεις Eyefinity ή διατάξεις CrossFire] να οδηγούν ταυτόχρονα έως και 6 οθόνες [δείτε την παρουσίαση της τεχνολογίας στο tinyurl.com/48y9ja9]. Η ισχύς της HD 6990 την καθιστά ιδανικό υποψήφιο για multi monitor διατάξεις, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα να στήσετε μια διάταξη Eyefinity με 5 οθόνες σε portrait mode. Δυστυχώς, στο μικρό χρονικό διάστημα που είχαμε στην κατοχή μας την HD6690, δεν ήταν δυνατό να δοκιμάσουμε αυτή τη διάταξη, αλλά επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε σύντομα με νέα βιντεοπαρουσίαση.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό δεν αφορά στην κάρτα αυτή καθαυτήν αλλά στους Catalyst drivers τής AMD, καθώς η έκδοση 10.4 –η δοκιμή της κάρτας έγινε με beta έκδοση των εν λόγω drivers– και όλοι οι drivers από την έκδοση αυτή και μετά χρησιμοποιούν ανανεωμένο UI. Ανάμεσα στις νέες λειτουργίες των drivers ανήκει και η δυνατότητα ελέγχου για την ύπαρξη νεότερων drivers από το CCC [Catalyst Control Center].
Αρκετά, όμως, με τις θεωρίες. Μας περιμένει ακόμα μία κάρτα γραφικών και φυσικά οι μετρήσεις.
Στην πράσινη γωνία: Nvidia GeForce GTX 590
Αντίθετα με την ανακοίνωση της HD 6990 που ήταν προγραμματισμένη, η ανακοίνωση τηςGTX 590 έσκασε λίγο σαν κεραυνός εν αιθρία. Η Nvidia δεν οργάνωσε ούτε ένα briefing call για τη νέα κάρτα γραφικών της και σε μια εντελώς ανύποπτη χρονική στιγμή ενημερωθήκαμε ένα πρωί, χωρίς τυμπανοκρουσίες, πως μία GTX 590 ερχόταν από τη Γαλλία με προορισμό τα PC Labs.
Έχοντας ήδη την HD 6990 μερικές μέρες στην κατοχή μας αλλά και τις custom κάρτες γραφικών που δοκιμάζαμε για το συγκριτικό του τεύχους Απριλίου [που κυκλοφορεί στις 31 Μαρτίου] διάσπαρτες στα testbeds των PC Labs, προσπαθούσαμε να κάνουμε εικασίες για το πόσο ογκώδης και ενεργοβόρα θα μπορούσε να είναι η διπλοπύρηνη κάρτα γραφικών τής Nvidia. Το μικρό μαύρο κουτί με το λογότυπο της Nvidia και τηνκωδική ονομασία Gemini μάς έκανε να αμφιβάλλουμε πως είχαμε στα χέρια μας το σωστό προϊόν. Και όμως, βγάζοντας την κάρτα από το κουτί της, ήταν εμφανές ότι επρόκειτο για κάρτα με δύο GPU. Σε σύγκριση με την κάρτα της AMD αλλά και σε σχέση με τις GTX 580 και GTX 570 που συμμετείχαν στη συγκριτική δοκιμή, η νέα GTX 590 δείχνει να έχειυπερβολικά περιορισμένες διαστάσεις.
Τι κρύβεται, λοιπόν, κάτω από το μαζεμένο σύστημα ψύξης της κάρτας της Nvidia; Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες, η πλακέτα της Nvidia ακολουθεί και αυτήσυμμετρική σχεδίαση, με τις δύο GPU εκατέρωθεν του κεντρικά τοποθετημένου ανεμιστήρα, με σκοπό την ομοιόμορφη ψύξη των δύο πυρήνων. To σύστημα ψύξης είναι αντίστοιχο με αυτό που γνωρίσαμε στην GTX 580, με την κάθε GPU να διαθέτει το δικό τηςvapor chamber, ώστε και οι θερμοκρασίες να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα αλλά και ο θόρυβος. Μάλιστα, η Nvidia ισχυρίζεται ότι το σύστημα είναι τόσο αποδοτικό, που παρά τις υψηλές επιδόσεις που μπορεί να πετύχει η κάρτα, ο θόρυβος είναι ελάχιστα υψηλότερος από μιας GTX 580 και πάνω από 10dB χαμηλότερος από μιας HD 6990 [ισχυρισμούς που ελέγξαμε στα PC Labs, αλλά θα πρέπει να πάτε στην ενότητα των μετρήσεων για να μάθετε αν ισχύουν].
Το μεγαλύτερο ερώτημα, όμως, αφορά στις ίδιες της GPU που χρησιμοποιεί η κάρτα γραφικών της Nvidia. H λογική κίνηση θα ήταν να χρησιμοποιήσει η Nvidia δύο πυρήνες GF110 με τους 512 CUDA cores και να διατηρήσει κατά το δυνατόν τους χρονισμούς κοντά σε εκείνους της GTX 580 αν όχι της GTX 570. Η τεχνική ενημέρωση της Nvidia, που ήρθε μερικές μέρες μετά την κάρτα, επιβεβαίωσε πως οι πυρήνες είναι όντως οι GF110, με τον καθένα να χρησιμοποιεί 1,5GB μνήμης GDDR5. Προκειμένου, όμως, να διατηρηθεί η κάρτα εντός των ορίων των 375W που αναφέραμε και πιο πάνω, η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει σημαντικά χαμηλότερους χρονισμούς τόσο για τον πυρήνα όσο και για τη μνήμη. Έτσι, ενώ σε μια GTX 580 o πυρήνας είναι χρονισμένος στα 772MHz, στην GTX 590 οι πυρήνες λειτουργούν μόλις στα 607MHz. Αντίστοιχα, ενώ οι μνήμες στην GTX 580 είναι χρονισμένες στα 1002MHz [4008Gbps data rate], στην GTX 590 δεν ξεπερνούν τα854MHz [3,414Gbps]. Οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν σημαντική μείωση του bandwidth της μνήμης ανά πυρήνα, όσο και της συνολικής επεξεργαστικής ισχύος. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε πως η κάρτα θα έχει μικρότερες επιδόσεις σε σχέση με μια διάταξη SLI με δύο GTX 580 ή ακόμα και σε σχέση με δύο GTX 570.
Από την άλλη, η κίνηση αυτή της Nvidia έχει εξασφαλίσει μικρότερο TDP για την GTX 590, με τη μέγιστη κατανάλωση της κάρτας να διατηρείται στα 365W, νούμερο που είναι σημαντικά χαμηλότερο από το μέγιστο TDP που έχουν δύο κάρτες GTX 580 σε διάταξη SLI και που αγγίζει τα 488W. Βέβαια, με την AMD να έχει κάνει την υπέρβαση –με το 2o BIOS– η Nvidia αναμένεται να δυσκολευτεί να την χτυπήσει σε επιδόσεις, εκτός από ευνοϊκά για την ίδια σενάρια όπως τα benchmarks, που κάνουν extreme χρήση του tessellation. Αυτά, όμως, θα τα δούμε στην πράξη, στις μετρήσεις. Ανάμεσα στα δυνατά σημεία της GTX 590 είναι η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε δύο τέτοιες κάρτες γραφικών για να δημιουργήσετε μια διάταξη που στην ουσία αντιστοιχεί σε Quad SLI.
Ειδικά γι' αυτήν την περίπτωση, η Nvidia συστήνει συγκεκριμένα mobos που επιτρέπουν να υπάρχει κενό slot ανάμεσα στις δύο κάρτες –για σωστότερη ψύξη– αλλά καιτροφοδοτικά τουλάχιστον 1100W, που να είναι εγκεκριμένα για διάταξη Quad SLI.
Απο κει και πέρα, η κάρτα της Nvidia παρέχει υποστήριξη σε όλες τις γνωστές τεχνολογίες – CUDA, 3D Vision, 3D Vision Surround, Surround και PhysX. Στην περίπτωση του PhysX είναι πολύ εύκολο να συνδυάσετε την GTX 590 με κάποια οικονομικότερη GTX 500 [κατά προτίμηση GTX 560Τi ή ακόμα ακόμα και GTX 550Ti], με τη δεύτερη κάρτα να επωμίζεται τους υπολογισμούς φυσικής, αφήνοντας ελεύθερη την ισχύ τής GTX 590 για το κυνήγι των frame rates. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, με το deadline για να προλάβουμε το λανσάρισμα της κάρτας, αλλά και την κυκλοφορία του τεύχους, να είναι ασφυχτικά μικρό, δεν είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνατότητές της σε κάποια από τις παραπάνω διατάξεις. Σκοπεύουμε, όμως, να επανέλθουμε σύντομα και να μετρήσουμε τόσο τις επιδόσεις του Quad SLI όσο και να δοκιμάσουμε την εμπειρία που προσφέρει το gaming σε τρεις οθόνες στις 2 και στις 3 διαστάσεις.
Ας αρχίσει ο αγώνας
Για να αξιολογήσουμε τις κάρτες σωστά, στήσαμε δύο πανομοιότυπα συστήματα που αποτελούνταν από το παρακάτω hardware:
- Mobo: ASUS P6T Deluxe
- Επεξεργαστής: Intel Core i7-940@2,93MHz [Turbo off]
- Μνήμες: 6GB Kingston HyperX DDR3-1600 [8-8-8-24,1T]
- Σκληρός δίσκος: Seagate Barracuda 7200.11 1TB
- Λειτουργικό: Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit
- Drivers: AMD Catalyst 10.4 beta [HD 6990], NVIDIA GeForce 267.71 beta [GTX 590]
Όσο για τα benchmarks που τρέξαμε, ήταν τα παρακάτω:
- Far Cry 2 [DX 10]
- 3DMark Vantage [DX 10]
- Aliens vs Predator [DX 11]
- S.T.A.L.K.E.R. – Call of Pripyat [DX 11]
- 3DMark 11 [DX 11]
- Unigine Heaven 2.1 [DX 11]
Όλα τα benchmarks τα τρέξαμε σε αναλύσεις 1280x1024, 1600x1200 και 1920x1080, τόσο με τα AA και AF απενεργοποιημένα όσο και με 4x AA και 16x AF.
Εκτός από τις επιδόσεις σε παιχνίδια, μετρήσαμε τη μέγιστη κατανάλωση της κάθε κάρτας, τις θερμοκρασίες λειτουργίας καθώς και το θόρυβο με ντεσιμπελόμετρο.
Νίκη στα σημεία; Knock Out ή ισοπαλία;
Η αγωνία μας για τον τελικό νικητή θα ήταν μεγαλύτερη αν οι δύο κάρτες είχαν έρθει ταυτόχρονα στα PC Labs. Η HD 6990, όμως, βρισκόταν κάποιες μέρες νωρίτερα στην κατοχή μας και είχαμε ολοκληρώσει ένα πρώτο σετ μετρήσεων, οπότε γνωρίζαμε τι είχε να αντιμετωπίσει η GTX 590. Δυστυχώς, οι φόβοι που μας δημιουργήθηκαν όταν είδαμε τις διαστάσεις της κάρτας όσο και από τους περιορισμένους χρονισμούς, επιβεβαιώθηκαν. Στις περισσότερες μετρήσεις η ναυαρχίδα της Nvidia έμεινε πίσω ακόμα και όταν η κάρτα τής AMD λειτουργούσε με το πρώτο BIOS και τους κανονικούς χρονισμούς. Από την άλλη, δεν έλειψαν τα benchmarks, όπου η διαφορά ήταν πολύ μικρή ή και υπέρ της κάρτας της Nvidia, αλλά οι περιπτώσεις αυτές ήταν λιγότερες.
Μήπως, όμως, κερδίζει αλλού η GTX 590; Αμέσως ανατρέξαμε στις μετρήσεις που κάναμε για την κατανάλωση και το θόρυβο. Γιατί καλή και άγια είναι μια κάρτα η οποία βγάζει 200 frames στα παιχνίδια, αν όμως απαιτεί υποσταθμό της ΔΕΗ για να λειτουργήσει, ενώ ακούγεται σαν Jumbo Jet την ώρα της απογείωσης δεν είναι και πολύ επιθυμητή...
Ξεκινώντας από την κατανάλωση, η GTX 590 έχει το προβάδισμα στα χαρτιά και το διατήρησε και στην πράξη. Το σύστημα της δοκιμής δεν κατανάλωσε περισσότερα από497W τη στιγμή που η HD 6990 έφτασε τα 542W στους κανονικούς χρονισμούς και τα557W σε λειτουργία με το δεύτερο BIOS. Να σημειώσουμε εδώ πως οι μετρήσεις αυτές έγιναν με διαφορετικά benchmarks, καθώς η GTX 590 αναγνωρίζει το Furmark και μπαίνει σε λειτουργία το σύστημα throttling της κάρτας γραφικών, ρίχνοντας τις επιδόσεις αλλά και την κατανάλωση.
Διαφορές είδαμε και στις θερμοκρασίες λειτουργίας, με τους πυρήνες της GTX 590 να κυμαίνονται μεταξύ 43 και 84 βαθμών Κελσίου σε idle και full load λειτουργία, ενώ οι αντίστοιχες θερμοκρασίες της AMD ήταν 48 έως 86 [48 έως 90 με το BIOS].
Νικητής, και μάλιστα με τη διαφορά που ισχυριζόταν η Nvidia, αποδείχτηκε η κάρτα της και στο θέμα του θορύβου, με τον ντεσιμπελόμετρο να σταματά στα 56,7dB σε full load [70,8 με χειροκίνητη ρύθμιση στο 100%] στην περίπτωση της GTX 590, όταν η HD 6990 σκαρφάλωσε στα 64,8dB [65,6dB – BIOS], και στα εξωφρενικά 85,8dB, όταν τολμήσαμε να ρυθμίσουμε τον ανεμιστήρα σε full στροφές.
Και ερχόμαστε στο κρίσιμο θέμα της τιμής. Τη στιγμή που μια GTX 580 κοστίζει από περίπου €470 έως €600+, πόσο τιμολογείται το νέο "κτήνος" της Nvidia; Αντίστοιχα, όταν οι HD 6970 παίζουν από τα €315 έως τα €450 στην αγορά, τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια HD 6990;
Εδώ ήρθε και η μεγαλύτερη έκπληξη, καθώς η AMD δίνει προτεινόμενη τιμή λιανικής €599[με ΦΠΑ] για την κάρτα της, που –όπως διαπιστώσαμε– προσφέρει καλύτερες επιδόσεις στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ η Nvidia κοστολογεί την GTX 590 στα €664 [με ΦΠΑ].
Δυστυχώς, για τη Nvidia και παρ' όλο που μέχρι τώρα είχε στα χέρια της τον τίτλο τής ταχύτερης single GPU κάρτας γραφικών, δεν κατάφερε να τον διατηρήσει με το διπλασιασμό των πυρήνων. Και μπορεί η κατανάλωση της κάρτας της AMD και ο θόρυβος κατά τη λειτουργία να είναι υψηλότερος, αλλά είναι μάλλον απίθανο να αποθαρρύνει τους επίδοξους αγοραστές αυτών των καρτών γραφικών, που το μόνο που ζητούν είναι οι καλύτερες δυνατές επιδόσεις. Για την ώρα, λοιπόν, το στέμμα ανήκει ξεκάθαρα στην AMD, εκτός και αν η Nvidia αλλάξει πολιτική [τιμολογιακή] ή βγάλει κανένα λαγό από το καπέλο της μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Χαρακτηριστικά:
AMD Radeon HD 6990
GPU: 2x CAYMAN PRO
ΜΝΗΜΗ [ΜΕΓΕΘΟΣ / ΤΥΠΟΣ]: 2048MB /GDDR5
ΑΡΙΘΜΟΣ STREAM PROCESSORS: 2x 1536
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ GPU/SHADERS/ΜΝΗΜΗΣ: 830 [880] / 830 [880] / 5000
ΕΞΟΔΟΙ ΕΙΚΟΝΑΣ: 1x DVI-Ι, 4x mini-DP
NVIDIA GEFORCE GTX 590
GPU: 2x GF110
ΜΝΗΜΗ [ΜΕΓΕΘΟΣ / ΤΥΠΟΣ]: 2x 1536MB / GDDR5
ΑΡΙΘΜΟΣ STREAM PROCESSORS: 2x 512
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ GPU/SHADERS/ΜΝΗΜΗΣ: 607/1215/ 3414
ΕΞΟΔΟΙ ΕΙΚΟΝΑΣ: 3x DVI-Ι, 1x mini-DP
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου