Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

32 ή 64 bit?Ανάλογα!

Μετά την εμφάνιση των Windows 7, όλο και περισσότεροι υπολογιστές συνοδεύονται με την 64-bit έκδοση του λειτουργικού. Μέχρι και ένα χρόνο πριν, η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, είχαν εγκατεστημένα λειτουργικά συστήματα 32-bit, με αποτέλεσμα να αναρωτιούνται ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ τους.
Φανταστείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι ένας σωλήνας, με πλάτος 32 ή 64 bits. Άν έχουμε τον μικρότερο σωλήνα με πλάτος 32 bit, τότε πιθανότατα θα εμφανιστεί bottleneck. Ο όρος bottleneck σημαίνει, πως όταν στείλουμε πληροφορίες στον υπολογιστή μας, θα περάσουν όσες χωράνε στο πλάτος των 32 bit και οι υπόλοιπες θα περιμένουν μέχρι να τελειώσουν οι πρώτες, με αποτέλεσμα όλος ο όγκος των πληροφοριών να καθυστερήσει και κατά συνέπεια ο υπολογιστής. Εάν έχουμε όμως τον μεγαλύτερο σωλήνα με πλάτος 64 bit, τότε θα περάσουν περισσότερες πληροφορίες στην ίδια μονάδα χρόνου. Βέβαια, εάν θέλουμε τους σωλήνες των 64 bit, θα πρέπει και ο υπολογιστής να μπορεί να "σκέφτεται" με 64 bit λογική, αλλά και οι συσκευές και οι εφαρμογές θα πρέπει να υποστηρίζουν 64 bit.
Σε λειτουργικά συστήματα 32 bit η μέγιστη μνήμη RAM που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι 4 Gigabytes. Σε λειτουργικό σύστημα 64 bit όμως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όση μνήμη RAM θέλουμε. Σύμφωνα με τη Wikipedia, η μέγιστη  μνήμη RAM σε ένα λειτουργικό σύστημα 64 bit είναι:
264 διευθύνσεις, που ισοδυναμούν με 17.2 δισεκατομμύρια Gigabytes ή 16.3 εκατομμύρια Terabytes ή 16 Exabytes!
Το παραπάνω μεγέθη είναι τεράστια για τα σημερινά δεδομένα. Συνήθως στα 32 bit λειτουργικά συστήματα, όταν η μνήμη RAM δεν είναι αρκετή να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του χρήστη, τότε ο υπολογιστής αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει εικονική μνήμη ή τον σκληρό δίσκο, ενώ στα 64 bit συστήματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όση μνήμη θέλουμε για να αποφύγουμε την χρήση της εικονικής μνήμης. Για να δείτε το λειτουργικό σας σύστημα αν είναι 32 ή 64 bit κάνετε δεξί κλίκ στο εικονίδιο "Ο υπολογιστής μου" και κλίκ στις ιδιότητες. Στην εικόνα που ακολουθεί θα δείτε ένα σύστημα με Windows 7 64-bit και 12 Gigabytes εγκατεστημένη μνήμη RAM.
difference_between_32_bit_and_64_bit_windows1
Ενώ η παρακάτω εικόνα είναι από Windows 7 32-bit με 7 Gigabytes RAM, αλλά το λειτουργικό δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.
difference_between_32_bit_and_64_bit_windows 
Εάν στον υπολογιστή σας τρέχετε εφαρμογές για τρισδιάστατα σχέδια ή εφαρμογές AutoCAD, θα επωφεληθείτε από ένα λειτουργικό σύστημα 64 bit, αλλά θα πρέπει να προσέξετε ώστε οι αντίστοιχες εφαρμογές αλλά και το υλικό του υπολογιστή να είναι συμβατό με αρχιτεκτονική 64 bit. Δυστυχώς, δεν είναι όλες οι εφαρμογές γραμμένες για 64 bit λειτουργικά συστήματα, γι'αυτό και όσοι έχετε 64-bit λειτουργικό, θα δείτε και ένα φάκελο "Αρχεία Εφαρμογών (x86)" στον οποίο εγκαθίστανται οι 32-bit εφαρμογές.
Τέλος, εάν αποφασίσατε να εγκαταστήσετε 64 bit λειτουργικό σύστημα, πρέπει να σιγουρευτείτε για τον επεξεργαστή σας αλλά και να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην εγκατάσταση των Drivers, οι οποίοι είναι διαφορετικοί στις 64 bit εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου